Jeśli w domowym zaciszu robiliście kiedykolwiek ciasto na pizze, doskonale zdajecie sobie sprawę z tego, że nie jest to wcale takie łatwe.
Jak więc zrobić je aby smakowało i było tak cienkię jak w naszej ulubionej pizzerii?
Mamy sprawdzony i niezawodny przepis na przygotowanie go samodzielnie.
Będziesz potrzebować:
340 g mąki,
250 ml letniej wody,
2 łyżeczki oliwy,
1 łyżeczka cukru,
1,5 łyżeczki soli,
5 g drożdży
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i odstaw je na 10 minut. W naczyniu wymieszaj mąkę z solą i cukrem, a następnie dodaj rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, podsypując je mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie pozostaw je przez 10 minut w ciepłym miejscu.
Po upływie tego czasu ponownie wyrób ciasto, dodając do niego oliwę. Podziel je na porcje, przykryj i odstaw na 45 minut, aby wyrosło przynajmniej dwa razy większe.
Piekarnik nagrzej do temperatury 230 stopni. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj każdą porcję na krążki o średnicy ok. 30 cm. Nałóż na ciasto ulubione dodatki i piecz przez 10-15 minut.
Smacznego! 🙂


