Szare kluski to tradycyjne danie z Wielkopolski. Skąd ta nazwa? Kluski przygotowuje się z surowych, tartych ziemniaków. Utleniają się one w czasie obróbki i ciemnieją. Co prawda przyrządzenie ich wymaga nieco czasu, jednak warto się poświęcić. Wspaniale smakują!
Do przygotowania tych pyszności potrzebujesz:
-2 kg ziemniaków
-1 jajko
-2-3 szklanki mąki pszennej
-1 cebula + 2-3 plastry wędzonego boczku lub słoniny do omaszczenia klusek
-3/4 kg kiszonej kapusty
-2-3 plastry wędzonego boczku lub słoniny
-1 liść laurowy
-kilka ziarenek ziela angielskiego lub 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
-ok. 200 ml wody do duszenia kapusty
Poniżej film, który pokaże jak przygotować kluski:
Smacznego !!!