Reklama

wtorek, 4 czerwca 2019

Serniczek z jogurtów greckich bez pieczenia. Lepszego nie jadłam!




Składniki na masę:
-300 ml śmietanki 30%
-700 g jogurtu greckiego
-120 g serka mascarpone
-3\4 szklanki cukru
-20 g mlecznej czekolady
-40 g gorzkiej czekolady
-5 łyżeczek żelatyny w proszku
-2 łyżki soku z cytryny
-7 łyżek zimnej wody


Składniki na spód:
-100 g kakaowych herbatników
40 g masła





Składniki na mus:
-40 g truskawek
-3 łyżeczki żelatyny w proszku
-5 łyżek zimnej wody.


Przygotowanie:
Pokrusz herbatniki i dodaj do masy masło, które powinno mieć temperaturę pokojową. Masą należy wylepić spód tortownicy wcześniej wykładając ją papierem do pieczenia.

Miksujemy jogurt grecki z cukrem, a żelatynę zalewamy wodą i czekamy około 10 minut. Gdy spęcznieje należy ją rozpuścić w gotującej ale nie wrzącej wodzie.

Do zmiksowanego jogurtu dodajemy żelatynę i sok z cytryny, po czym ponownie miksujemy. Do miski dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywno.

Oba rodzaje czekolady kroimy w drobne kawałki.




Do masy dodajemy żelatynę i śmietanę po czym powoli łączymy składniki szpatułką. dodajemy także kawałki czekolady i mieszamy.

Gotową masą zalewamy tortownicę i wkładamy do lodówki aby stężała.

Kolejnym krokiem będzie zmiksowanie truskawek, potem należy dodać rozpuszczoną żelatynę. Ponownie miksujemy i zalewamy ciasto musem.
Gdy ciasto stężeje będzie gotowe do spożycia.

Smacznego!!!


Szokujący eksperyment blogerów: Przygotowali taką samą listę zakupów i zrobili je w Polsce i Niemczech, a następnie porównali. Nie uwierzysz, jaki jest wynik!

  Polscy młodzi blogerzy: Dawid i Kuba wpadli na pomysł, aby sprawdzić, gdzie można kupić taniej? W Polsce czy w Niemczech? Przygotowali ...