Reklama

czwartek, 26 marca 2020

Bułeczki ziemniaczane. Przepis prosto z piekarni.


Składniki na ciasto:

-100 ml tłustej śmietany
-200 ml mleka
-500 g mąki
-1 łyżeczka soli
-20 g cukru
-40 g masła
-3 żółtka
-14 g suchych drożdży.




Składniki na nadzienie:

-8-10 dużych ziemniaków
-1 duża cebula
-2 łyżki oleju roślinnego
-1 łyżka masła
-3 łyżki kwaśnej śmietany
-sól, przyprawy do smaku


Przygotowanie:

Podgrzane mleko wymieszaj ze śmietaną, dodaj cukier i drożdże i odstaw na 15 minut.

2 żółtka utrzyj ze stopionym masłem i dodaj do nich mieszankę mleka i śmietany.





Mąkę wymieszaj z solą, po czym wlewaj do niej płyn małymi porcjami i zagniataj ciasto. Ciasto przenieś do dużej miski i postaw w ciepłym miejscu na 40-60 minut. Powinno urosnąć trzykrotnie.

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju na złoto. Gdy ziemniaki będą gotowe odcedź je i utłucz na puree. Dodaj do nich cebulę, śmietanę masło, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i poczekaj aż nadzienie wystygnie.





Wyjmij ciasto z miski, podsyp mąką i ugnieć na stole. Z ciasta uformuj kuleczki o tej samej wielkości i przykryj je ręcznikiem kuchennym. Z kulek uformuj bułeczki o grubości około 0,5 cm. Na środku każdej bułeczki połóż nadzienie i ściśnij krawędzie.

Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj ręcznikiem i odstaw na chwilę.

Pozostałe żółtko wymieszaj z 1 łyżką śmietany i posmaruj tą mieszanką bułeczki. Piecz je 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!!!


Szokujący eksperyment blogerów: Przygotowali taką samą listę zakupów i zrobili je w Polsce i Niemczech, a następnie porównali. Nie uwierzysz, jaki jest wynik!

  Polscy młodzi blogerzy: Dawid i Kuba wpadli na pomysł, aby sprawdzić, gdzie można kupić taniej? W Polsce czy w Niemczech? Przygotowali ...