Reklama

środa, 25 marca 2020

Deserowe paluszki jabłkowe. Mogłabym je jeść na okrągło.


Składniki:

-4 jaja
-szklanka wody
-50 g masła
-szklanka mąki pszennej
-2 jabłka
-łyżeczka cynamonu
-0,5 łyżeczki  soli
-łyżeczka soku z cytryny





Przygotowanie:

Wlej do miski wodę i dodaj do niej sok z cytryny. Obierz jabłka i włóż do miski z cytryną by nie ściemniały, a potem je zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodaj cynamon, cukier i wymieszaj.

Na patelni roztop masło, następnie wlej wodę, cukier, sól i wymieszaj. W następnej kolejności dodawaj mąkę pszenną małymi porcjami  i mieszaj. Gdy ciasto się scali w jeden kawałek, to znak że jest gotowe. Odłóż na talerz do wystudzenia.




Do schłodzonego ciasta wbijaj pojedynczo jajka i zagniataj masę.

Tarte jabłka odciśnij z soku i połącz z ciastem. Na patelnię z grubym dnem wlej dużą ilość oleju i rozgrzej go, następnie przez szprycę cukierniczą wyciskaj patyczki wprost na olej i smaż kilka minut.

Gotowe paluszki jabłkowe możesz posypać mieszanką cukru pudru oraz cynamonu.

Smacznego!!!


Szokujący eksperyment blogerów: Przygotowali taką samą listę zakupów i zrobili je w Polsce i Niemczech, a następnie porównali. Nie uwierzysz, jaki jest wynik!

  Polscy młodzi blogerzy: Dawid i Kuba wpadli na pomysł, aby sprawdzić, gdzie można kupić taniej? W Polsce czy w Niemczech? Przygotowali ...