Reklama

czwartek, 26 marca 2020

Domowe eklery. Moje dzieci nie chcą już słodyczy ze sklepu!


Składniki:

-150 ml wody
-150 ml mleka
-200 g mąki
-120 g masła
-5 jajek
-1 łyżeczka cukru
-szczypta soli




Przygotowanie:

Wymieszaj wodę i mleko w rondlu. Dodaj posiekane masło oraz cukier i sól. Doprowadź całość do wrzenia i dodaj wcześniej przesianą mąkę do garnka. Nie zdejmując garnka z ognia ubij ciasto mikserem tak by masa była jednolita.

Z ciasta uformuj kulkę i umieść ją w głębokiej misce. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj mikserem i powtórz tę czynność z każdym kolejnym jajkiem.




Gotowe ciasto umieść w szprycy cukierniczej. Na przygotowaną wcześniej blaszkę, wyłożoną pergaminem i posypaną mąką wyciskaj eklery. Teraz wystarczy je tylko upiec.

Ciasto możesz zamrozić, a przed przygotowaniem eklerów wyjąć je 20 minut wcześniej.

Smacznego!!!


Szokujący eksperyment blogerów: Przygotowali taką samą listę zakupów i zrobili je w Polsce i Niemczech, a następnie porównali. Nie uwierzysz, jaki jest wynik!

  Polscy młodzi blogerzy: Dawid i Kuba wpadli na pomysł, aby sprawdzić, gdzie można kupić taniej? W Polsce czy w Niemczech? Przygotowali ...