Duszona kapusta dzięki swoim walorom smakowym często gości na naszych stołach jako dodatek do dań głównych.
Można ją przygotować zarówno z białej jak i czerwonej kapusty. Może być serwowana jako osobne danie, lub jako dodatek do wielu polskich dań. Każdy może ją przyrządzić na swój ulubiony sposób.
Poza tym, że jest bardzo smaczna jest również dla nas bardzo zdrowa, bowiem wzmacnia nasz układ odpornościowy, reguluje poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy, oraz dostarcza nam wielu potrzebnych pierwiastków i witamin.
Przygotowaliśmy dla was kilka porad jak dusić kapustę, aby była smaczna, oraz czym kierować się przy jej zakupie.
Biała kapusta powinna być twarda, jej liście świeże i zielone. Aby ją przygotować na początek na patelni należy podsmażyć na rozgrzanym oleju roślinnym drobno posiekaną cebulkę i marchewkę przez około 5 minut. Następnie pokrojoną biała kapustę należy dodać do warzyw i podsmażać. Po około 5 minutach podlej niewielką ilością wody, a następnie dodaj pomidory lub pastę pomidorową według uznania.
Kapustę duś przez około 40 minut tak by była miękka. Młodej kapuście wystarczy ok. 15 minut duszenia. Teraz możesz ją podać na ciepło lub zimno, z ulubionymi dodatkami np. kwaśną śmietaną lub ziołami.
Kapusta czerwona również powinna być twarda, jej liście świeże koloru jasnofioletowego.
Można ją dusić osobno, baz dodatku warzyw. Należy kapustę posiekać, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, klika łyżek octu do smaku i dusić z niewielką ilością oleju. Kapustę można doprawić według uznania np. keczupem lub pastą pomidorową. Aby przyprawić kapustę można również dodać octu ryżowego lub jabłkowego. Dobrze smakuje również z cukrem.
Smacznego.



