Mniszek lekarski ma niezwykle dobry wpływ na nasz organizm.
Kwitnie od kwietnia do lipca, oraz we wrześniu.
Przedstawiamy przepis na syrop i miód z mniszka lekarskiego, które robi
się w ten sam sposób, różnią się jedynie gęstością.
Oba są bardzo dobre w smaku, słodkie i do tego pięknie pachną.Najważniejsze,
że są bardzo zdrowe. Mają zastosowanie przy bólu gardła i podczas kaszlu.
Mają właściwości odżywcze i lecznicze dla naszego organizmu.
Aby przygotować miód, syrop potrzebujemy:
- 500 sztuk kwiatów
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
- 2 cytryny
Sposób przygotowania:
Zebrane kwiaty bez łodyg należy rozsypać na gazetach lub ręcznikach, na balkonie
lub tarasie i pozostawić na dwie godziny, aby wyszły z nich wszystkie żyjątka.
Następnie należy włożyć kwiaty do garnka, zalać wodą i gotować przez 15 minut na
małym ogniu. Po tym czasie przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny w
chłodne miejsce. Na drugi dzień przecedzamy wywar najlepiej przez sitko wyłożone gazą.
Kwiaty należy wyrzucić. Do wywaru dodajemy cukier oraz sok z dwóch cytryn. Wszytko razem
mieszamy podgrzewając tak długo, aż cukier się rozpuści.
Miksturę należy gotować od godziny do dwóch w zależności od tego jaką gęstość chcemy uzyskać.
Gorący syrop należy rozlać do czystych słoiczków i mocno zakręcić. Ustawiamy do góry dnem,
przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe!