Reklama

niedziela, 6 grudnia 2020

Przepis na Roladę szpinakowa z łososiem. Za każdym razem wychodzi idealna.


Ta rolada wyjdzie nawet amatorowi w kuchni, który twierdzi, że nie umie ugotować wody bo nawet i to mu się przypali :) Także kochane kuchareczki nic tylko brać się do roboty! Przepis jest dziecinnie prosty!

składniki
Mrożony szpinak liściasty 300g
Jajka 3 sztuki
Łosoś wędzony 200g
Ricotta 1 opakowanie
Czosnek 2 ząbki
Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
Sól 1/2 łyżeczki
Pieprz 1/2 łyżeczki
Świeży koperek łyżka

Oto przepis na roladę szpinakową z łososiem

Nagrzać piekarnik do 180 stopni
Żółtka oddzielić od białek
Szpinak zmiksować z czosnkiem, żółtkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli
Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą szpinakową
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na nią masę szpinakową - rozsmarować na całej powierzchni, tak by utworzył się dość duży prostokąt
Piec 15 minut ( w temperaturze 180°C)

Po upieczeniu, ciasto zostawić na 5 minut do ostygnięcia, a następnie obrócić je na stole i zdjąć papier do pieczenia
Ricottę wymieszać z posiekanym koperkiem; ewentualnie doprawić do smaku, np. chrzanem
Doprawioną ricottę rozsmarować na upieczonym cieście szpinakowym.
Na serku poukładać plastry wędzonego łososia
Całość delikatnie i ścisło zrolować - zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki
Kroić roladę szpinakową na plastry grubości 1,5 cm,

 Smacznego :)

Szokujący eksperyment blogerów: Przygotowali taką samą listę zakupów i zrobili je w Polsce i Niemczech, a następnie porównali. Nie uwierzysz, jaki jest wynik!

  Polscy młodzi blogerzy: Dawid i Kuba wpadli na pomysł, aby sprawdzić, gdzie można kupić taniej? W Polsce czy w Niemczech? Przygotowali ...