Reklama

środa, 24 kwietnia 2019

Domowy chlebek w 30 minut. Pokochasz jego smak.




Składniki:

-250 g mąki
-6 g suchych drożdży
-4 g soli
-30 g masła lub margaryny
-100 ml mleka
-50 ml wody

Do posmarowania:

-1 żółtko
-5 g mleka





Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie suche składniki w jednej misce. Dodaj do nich margarynę, mleko i wodę.
Zagnieć ciasto. Umieść gotowe ciasto w misce lekko nasmarowanej olejem, przykryj folią i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
Po tym czasie ponownie ugnieć ciasto, ale tylko przez chwilę. Ponownie przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce na dodatkową godzinę.




Po tym czasie z ciasta zacznij tworzyć coś na wygląd bochenka. Posyp powierzchnię roboczą mąką aby bochenek dobrze się rolowało.
Uformowany bochenek ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
Za pomocą ostrego noża zrób charakterystyczne, ukośne nacięcia. Nasmaruj powierzchnię żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
Włóż bochenek do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.


Szokujący eksperyment blogerów: Przygotowali taką samą listę zakupów i zrobili je w Polsce i Niemczech, a następnie porównali. Nie uwierzysz, jaki jest wynik!

  Polscy młodzi blogerzy: Dawid i Kuba wpadli na pomysł, aby sprawdzić, gdzie można kupić taniej? W Polsce czy w Niemczech? Przygotowali ...