Reklama

wtorek, 6 sierpnia 2019

Zapiekanka po ukraińsku w 10 minut! W moim domu często gości, bo uwielbia ją cała rodzina!



Składniki:
-500 g ziemniaków młodych
-1/2 szt cukinii
-200 g boczku
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki oleju słonecznikowego
-pęczek pietruszki
-sól i pieprz





Przygotowanie:
Nieobraną cukinię pokrój na plastry około 0,5 cm. Włóż pokrojoną cukinię do miski i posyp solą. Dobrze wymieszaj i odstaw na 20 min aby puściła sok.
Umyj młode ziemniaki, nie obieraj ich. pokrój na plastry grubości 3 mm.
Boczek pokrój na cieniutkie plasterki.

Żaroodporne naczynie nasmaruj olejem słonecznikowym. Pierwszą warstwą będzie cukinia. Odsącz z niej powstały sok i ułóż pierwszą warstwę zapiekanki. kolejną warstwą będzie czosnek. Pokrój go na cieniutkie plasterki i ułóż na cukinii. Jako trzeci będzie boczek, a na końcu ziemniaki. Posól i popieprz do smaku.





Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zapiekankę nakryj folią aluminiową i piecz przez 20 minut. Potem zdejmij nakrycie i bez niego piecz kolejne 20 minut.
Gotowe danie można udekorować natką pietruszki.

Smacznego!





Szokujący eksperyment blogerów: Przygotowali taką samą listę zakupów i zrobili je w Polsce i Niemczech, a następnie porównali. Nie uwierzysz, jaki jest wynik!

  Polscy młodzi blogerzy: Dawid i Kuba wpadli na pomysł, aby sprawdzić, gdzie można kupić taniej? W Polsce czy w Niemczech? Przygotowali ...