Reklama

sobota, 28 marca 2020

Cukiniowa przekąska. Zaskocz rodzinę wyjątkowym smakiem. Zdradzamy przepis.




Przygotowywanie przetworów na zimę jest bardzo popularne w polskich domach.
W ten sposób możemy zatrzymać smaki lata, kiedy to owoców i warzyw mamy pod dostatkiem.
Zaskocz rodzinę wyjątkowym smakiem przetworów z cukinii, który jest prosty w przygotowaniu,
a smak zadowoli każdego.

Cukinia przygotowana w ten sposób jest aromatyczna, chrupiąca, słodka z pikantno-słoną nutą smaku.

Smakiem przypomina marynowane grzyby. Aby przygotować 2 słoiki o pojemności 1 litra potrzebujesz:


- 1,5 kg cukinii
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 3 łyżki cukru
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 120 ml octu
- 1 papryka chilli
- 20 g natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Umyj i pokrój cukinię w małą kostkę, włóż do dużej miski lub garnka




2. Przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj sól, pieprz czarny, cukier i olej

3. Pokrój paprykę w pierścienie i drobno posiekaj pietruszkę. Następnie dodaj do cukinii i wlej ocet.

4. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 3 godziny.




5. Po upływie tego czasu przełóż cukinię wraz z sokiem do czystych i suchych słoików. Słoiki zakręć i włóż do garnka z ciepłą wodą. Dno garnka wyłóż ręcznikiem kuchennym.

6. Gotuj przez 7-8 minut.

Po upływie tego czasu, wyjmij słoiki z wody, dokręć mocno i odwrócone do góry dnem pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Ciesz się zimą wyjątkowym smakiem tej cukiniowej przekąski. Smacznego.




Szokujący eksperyment blogerów: Przygotowali taką samą listę zakupów i zrobili je w Polsce i Niemczech, a następnie porównali. Nie uwierzysz, jaki jest wynik!

  Polscy młodzi blogerzy: Dawid i Kuba wpadli na pomysł, aby sprawdzić, gdzie można kupić taniej? W Polsce czy w Niemczech? Przygotowali ...