Przygotowywanie przetworów na zimę jest bardzo popularne w polskich domach.
W ten sposób możemy zatrzymać smaki lata, kiedy to owoców i warzyw mamy pod dostatkiem.
Zaskocz rodzinę wyjątkowym smakiem przetworów z cukinii, który jest prosty w przygotowaniu,
a smak zadowoli każdego.
Cukinia przygotowana w ten sposób jest aromatyczna, chrupiąca, słodka z pikantno-słoną nutą smaku.
Smakiem przypomina marynowane grzyby. Aby przygotować 2 słoiki o pojemności 1 litra potrzebujesz:
- 1,5 kg cukinii
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 3 łyżki cukru
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 120 ml octu
- 1 papryka chilli
- 20 g natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Umyj i pokrój cukinię w małą kostkę, włóż do dużej miski lub garnka

2. Przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj sól, pieprz czarny, cukier i olej
3. Pokrój paprykę w pierścienie i drobno posiekaj pietruszkę. Następnie dodaj do cukinii i wlej ocet.
4. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 3 godziny.

5. Po upływie tego czasu przełóż cukinię wraz z sokiem do czystych i suchych słoików. Słoiki zakręć i włóż do garnka z ciepłą wodą. Dno garnka wyłóż ręcznikiem kuchennym.
6. Gotuj przez 7-8 minut.
Po upływie tego czasu, wyjmij słoiki z wody, dokręć mocno i odwrócone do góry dnem pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Ciesz się zimą wyjątkowym smakiem tej cukiniowej przekąski. Smacznego.

