Reklama

środa, 1 kwietnia 2020

Bułeczki z mlekiem skondensowanym.Uwielbiam je do kawy.


Składniki na bułeczki:
-400 g mąki
-1 jajko
-200 g ciepłego mleka
-3 łyżki cukru
-50 g masła
-7 g drożdży
-1 łyżeczka soli
-3 łyżki oleju roślinnego




Składniki na kruszonkę:
-30 g cukru
-30 g mąki
-15 g masła

Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże i wymieszaj. Przesiej mąkę i dodaj jej 3 łyżki do mieszanki. Dokładnie wymieszaj i i pozostaw na 20 minut.




Wymieszaj jajko i sól, cukier i stopione masło. Tą mieszankę wlej do tej poprzednio przygotowanej i wymieszaj tak, by otrzymać gładką konsystencję. Dodawaj stopniowo mąkę, wlej olej roślinny. Wysyp stół mąką i ugniataj na nim ciasto.

Gotowe ciasto włóż do miski nasmarowanej olejem, przykryj folią i odsraw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Kruszonka: wymieszaj dłońmi mąkę z cukrem oraz masłem tworząc okruchy.





Ciasto podziel na równe części, np .12. Każdą część zawiń w kuleczkę i wszystkie kulki nakryj folią i odstaw na 10 minut.

Nadzienie najlepsze z ugotowanego skondensowanego mleka. Dłońmi robimy płaski placek z kuleczki, po czym układamy na niej nadzienie i zawijamy brzegi.

Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Smacznego!!!


Szokujący eksperyment blogerów: Przygotowali taką samą listę zakupów i zrobili je w Polsce i Niemczech, a następnie porównali. Nie uwierzysz, jaki jest wynik!

  Polscy młodzi blogerzy: Dawid i Kuba wpadli na pomysł, aby sprawdzić, gdzie można kupić taniej? W Polsce czy w Niemczech? Przygotowali ...