Reklama

piątek, 10 kwietnia 2020

Oto przepis na najlepsze domowe lody z lat 80-tych. Smak dzieciństwa.



Lubicie lody? Zbliżające się lato sprawia, że mamy coraz większą ochotę na zimne łakocie. Z  tego powodu mamy dla Was dwa przepisy na najlepsze, domowe lody. Dzięki nim, przypomnicie sobie smak dzieciństwa.


1. Składniki:
125 g mleka
100 g cukru
5 g wanilii
300 g śmietany (30-36%)
3 żółtka


Sposób przygotowania:
Jaja należy rozdzielić na białka oraz żółtka. Do schłodzonej masy należy dodać ubite żółtka. Umieść to w garnczku, postaw na ogniu i zagotuj. Składniki należy nieustannie mieszać, aż do momentu masa zgęstnieje.  W osobnym pojemniku należy ubić śmietanę. Powstałe masy należy ze sobą wymieszać, a następnie włożyć do zamrażalki. By masa była puszysta i bez grudek, należy wyjmować pojemnik z masami co godzinę i mieszać.



2. Składniki:
4 żółtka
200 ml śmietany (12% tłuszczu)
500 ml śmietany (36% tłuszczu)
1 szklanka cukru pudru
2 g wanilii


Przygotowanie:
Żółtka oraz cukier puder wymieszać. Dodać 200 m 12% śmietany i wymieszać.  Do masy jajecznej dodać wanilię. Przelej wszystko do rondla i postaw na małym ogniu. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia (nie można zagotować!). Następnie należy odcedzić mieszaninę przez sitko. Masę włoyć do zamrażalki, ale pilnować, by się nie zamroziła.  W tym czasie ubić 500 ml śmietany 36%. Masę należy wyjąć z zamrażalnika i dokładnie wymieszać z ubitą śmietaną. Następnie ponownie włożyć do zamrażalnika. Co godzinę należy wyjąć pojemnik i wymieszać.

Do gotowych lodów możecie dodać ulubione składniki, np orzechy, startą czekoladę, czy owoce.

Szokujący eksperyment blogerów: Przygotowali taką samą listę zakupów i zrobili je w Polsce i Niemczech, a następnie porównali. Nie uwierzysz, jaki jest wynik!

  Polscy młodzi blogerzy: Dawid i Kuba wpadli na pomysł, aby sprawdzić, gdzie można kupić taniej? W Polsce czy w Niemczech? Przygotowali ...